Noord-Spanje villa
workshops

CasaCatalunya

E-mail

Kantoor Costa Brava: C/. Pintor Fortuny 2
17320 Tossa de Mar

Telefoon:
687 304 945
vanuit NL +00 34

Catelonië

Een land in een land

Land der parels

Catalonië is een regio in Spanje met een grote mate van zelfbestuur, Barcelona is de hoofdstad en telt bijna acht miljoen inwoners. Vlag van Catelonie
Direct als u bij Perpignan de grens passeert bent u uiteraard in Spanje maar de Catalanen horen liever dat u zegt dat u in Catalunya bent, een land in een land dat eigenlijk al in Zuid-Frankrijk begint maar dat merkt u vanzelf als u met de auto komt.

Direct bij binnenkomst zie je het verschil met Zuid-Frankrijk waar de kust verre van mooi is, de Costa Brava strekt zich uit tot de drie andere Costa's waarvan de Costa Dorada de bekendste is. De totale afstand van noord naar zuid is 600 kilometer. Uiteraard is Spaans de eerste en officiële taal die ook door iedereen gesproken wordt. Het Catalaans is een taal die totaal niet op het Spaans lijkt en onder de Catalanen veel gesproken wordt.

Gerona

De provincie heeft als hoofdstad Gerona, Barcelona in het klein maar niet zo doordrengt met toeristen als de grote broer. Er wonen 100.000 mensen, in heel Gerona 750.000.

Inkomsten

Een groot deel van de inkomsten wordt gegenereerd op het land, daardoor heeft Catlonië ook een rijke natuur. Ook is de Catalaan milieubewuster dan de gemiddelde Spanjaard. En op sportief gebied laten de Catalanen zich graag gelden. Elk dorp heeft wel een sportafdeling met zwemmen, fietsen, rennen en natuurlijk voetbal.
Wie kent niet voetbalclub Barcelona, dat is meer dan een club. Het winnen van een wedstrijd is telkens weer een overwinning op Franco terwijl die al decennia dood is.
Toerisme is belangrijk voor de bekende badplaatsen maar de vele baaien bieden diegenen die de weg weten een oase van rust.

Overeenkomsten met Nederlanders

Het is niet voor niets dat de grootste fanclub (Penya) van Barcelona buiten het land zelf zich in Nederland bevindt en dat er zoveel Nederlandse voetballers en trainers voor de club hebben gewerkt. Op de een of andere manier liggen de Catalanen en de Nederlanders elkaar. Zal het de eigenwijsheid zijn? Wie weet.
Wij ervaren de Catalanen als 'even erdoorheen en dan heb je ook wat'. Daar waar de Castilianen altijd maar met 'morgen' bezig zijn, leeft en werkt de Catalaan vandaag en is afspraak ook echt afspraak.

Klimaat

De winters zijn zacht en de zomers zoals je ze verwacht in Spanje, lekker warm. Echter, onze ervaring is dat het in de eerste maanden van het jaar ook in Catalonië fris kan zijn. In 2009 viel er zelfs een dik pak sneeuw.
Op een uur rijden van Gerona kun je in de winter skiën. Veel regenen doet het niet maar wel voldoende om de stuwmeren (spaarbekkens) op pijl te houden. Catalonië kent al jaren geen waterproblemen meer.

Cultuur

Catalonië is zo doordrengt met cultuur, het is teveel om op te noemen. Gerona is een ansichtkaart en er zijn veel beschermde gebieden waarvan er een flink aantal op de werelderfgoedlijst staan. Er zijn veel rivieren en binnenmeren waardoor het goed recreëren is.

Vervoer

De treinen zijn goed, goedkoop en rijden redelijk op tijd. Er zijn uitstekende wegen en busdiensten. Zowel op het noorden als het zuiden kunt u aanvliegen. Spaanse kustlijn Catalonië heeft veel te bieden maar waarschijnlijk wist u dat al. Belangrijkste voor iemand die op zoek is naar een luxe huis is dat de villa ook daadwerkelijk zijn prijs waard is en voor veel plezier gaat zorgen.